Pindakaas 101 + recept

Pindakaas.

Pindakaas bestaat al sinds 1893 en is sinds 1947 te krijgen op te Nederlandse markt [1]. Het is een vrij calorie-rijk product en bevat gemiddeld 99 kcal per portie (15 gram). Wel bevat een portie de gezonde vetzuren linolzuur en ALA, magnesium (8% ADH), 3,4 gram eiwit en een aantal vitamines[2].

Het is een broodbeleg dat prima gegeten kan worden in een gezond voedingspatroon. Eet het wel met mate en kies de juiste pindakaas of maak hem zelf. Ik schrijf dit stukje namelijk, omdat je in de winkel door de verpakkingen de producten soms niet meer ziet.

 

Waar moet je op letten

Waar moet je op letten bij het kopen van pindakaas; allereerst de ingrediëntenlijst. Je wilt een product dat het liefste uit 100% pinda’s bestaat en geen onnodige toevoegingen bevat. Dit kun je checken door de verpakking om te draaien en te kijken bij de ingrediëntenlijst, staat hier alleen het woord pinda’s  dan heb je een pure te pakken. Daarnaast kun je nog letten op de toevoeging van zout. Aan veel pindakazen wordt zout toegevoegd. Dit is in principe niet nodig en gemiddeld krijgen wij teveel zout binnen[3]. Het is daarom erg interessant om de verpakkingen met elkaar te vergelijken.

Daarnaast bestaat er ook light pindakaas. Deze variant bevat minder kcal, maar wel meer koolhydraten. Vaak is er glucosestroop (suiker) aan toegevoegd. Ook bevat het vaak veel minder pinda dan 100% door onnodige toevoegingen. Persoonlijk vind ik pindakaas light geen goed alternatief.

 

Pindakaas voor de kleintjes

Om allergieën te voorkomen is aanbevolen om al vanaf 4 maanden pinda en ei te introduceren. Gebruik dus ook bij jonge kinderen gerust al pindakaas. Let er dan wel op dat je een 100% variant, zonder toegevoegd zout gebruikt of hem zelf maakt. Heb je vragen over het introduceren van pinda bij je kleintje neem gerust contact op via 06-57204781 , info@aileendevogel.nl of de contactpagina.

 

Zelf pindakaas maken

Het is erg gemakkelijk zelf te maken. Hiervoor heb je ongeveer 100-150 gram pinda’s en een blender voor nodig. Blend de pinda’s in de blender tot het een smeuïge massa wordt. dit kan even duren. Over het algemeen is het niet nodig extra arachide-olie toe te voegen wanneer je lang genoeg de blender laat draaien. Naar mijn ervaring blijft deze pindakaas iets wat grover dan die uit de winkel. De zelfgemaakte pindakaas bewaar ik altijd in de koelkast en niet langer dan 6-8 weken… dan is hij altijd alweer op! Op de zelfde manier kun je ook notenpasta maken of een pinda-noten combinatie. Zo voeg je ook het gezonde van noten toe aan je boterham.

 

 

2018-02-21T21:04:53+00:00 december 27th, 2017|nieuws, recepten, tips|

About the Author:

Leave A Comment