Alles over lignanen en PCOS

Lignanen en PCOS – Wat is er bekend?

Lignanen is de verzamelnaam voor een groep stoffen in planten, ook wel de polyfenolen genoemd. De lignanen worden door darmbacteriën omgezet in zogenoemde fyto-oestrogenen, dit omdat ze een oestrogeenachtige werking hebben in het lichaam. Doormiddel van het verhogen van de afgifte van het SHBG (het hormoon dat actief testosteron kan binden) zou het mogelijk de actieve testosteronspiegel kunnen beïnvloeden. Iets dat je in theorie zou willen bij PCOS, een aandoening waarbij juist die levels actief testosteron verhoogd zijn [1].

Recent onderzoek over PCOS en Lignanen

Uit een review onderzoek uit 2018 blijkt dat er nog geen sluitend bewijs is dat fyto-oestrogenen significant invloed hebben op de endocriene stoornis PCOS. Mede doordat er te weinig onderzoek naar gedaan is en veel van de onderzoeken als zwak betiteld kunnen worden. Daarnaast spreken verschillende onderzoeken elkaar tegen. Wel verbeterde sommige waarden en normaliseerde bij sommige vrouwen de cyclus bij gebruik van o.a. lijnzaad en fenegriek[2].

Lignanen komen voor in verschillende voedselbronnen zoals; lijnzaad, sesamzaad, roggemeel, tarwezemel, haverzemel en gerstvezel. Zoals je ziet zit het met name in de schilletjes van granen[1].

Waarom wel producten met lignanen toevoegen aan je dieet?

Het voedingscentrum meldt dat er geen slechte effecten bekend zijn van lignanen. De producten waar het inzit zijn gezonde producten die staan in de schijf van vijf. Zaden, noten en de vezeldelen van tarwe, haver, rogge en gerst. Niet voor niets wordt er altijd aangeraden te kiezen voor volkoren. Deze producten geven vezels, zijn ze laag in vet (granen) of geven juist gezonde onverzadigde vetten (zaden). Daarnaast zitten er in deze producten ook diverse vitamines en mineralen. Het toevoegen van vezels geeft een gunstig effect in het reguleren van de bloedsuikerspiegel. PCOS gaat vaak samen met insulineresistentie en overgewicht[3]. Verder werkt het in je lichaam als antioxidant.

Om die reden adviseer ik wel om deze producten toe te voegen aan je dieet. Kies altijd voor volkoren. Voeg producten als zemelen, havermout en roggebrood toe aan je dieet en eet elke dag 25 gram noten en/of zaden. Let wel op met lijnzaad, gebruik hiervan niet meer dan gemiddeld 1 eetlepel per dag[4].

Of gebruik het in baksels zoals dit betere alternatief voor een koekje > recept havermout-pindakaaskoekjes volgt nog.
Onthoudt wel gezonde koekjes, blijven koekjes; dus geniet volop maar snoep met mate.

2018-09-03T15:01:56+00:00