Diëtist Aileen de Vogel in Dordrecht en omstreken. Voedings-, dieet- en leefstijladvies.

Blog

Blog PCOS

Wat is PCOS?

Wat is PCOS?

Wat is PCOS?

PCOS is de afkorting voor Poly Cysteus Ovarium Syndroom, Dit betekent dat je meerdere cystes (vochtblaasjes)op je eierstokken hebt. Ongeveer 5-10% van alle vrouwen heeft PCOS. Het is een erfelijke aandoening, waar ook het gewicht een grote rol speelt. Maar ook met een gezond gewicht kunt je PCOS hebben.
Bij vrouwen met PCOS zijn de hormonen verstoord of uit balans. Je kunt een verlaagde FSH-waarde hebben, maar de hormonen LH, Insuline en testosteron zijn vaak juist verhoogd. De rijping van de eicellen is verstoord. Het gevolg kan een uitblijvende eisprong en daardoor verminderde vruchtbaarheid betekenen. Je kunt ook andere symptomen ervaren door de veranderde hormoonsamenstelling.

Wat kunnen de symptomen van PCOS zijn?

De symptomen van PCOS kunnen onder andere, meerdere cystes op je eierstokken, zeer onregelmatige of uitblijvende menstruatie, teveel mannelijk hormoon, overbeharing, acné en overgewicht. Daarnaast kan er een verminderde gevoeligheid voor het hormoon insuline optreden.
Vrouwen met PCOS hebben ook een verhoogde kans op Hart- en Vaatziekten, Diabetes Mellitus type 2 en een hoge bloeddruk. Deze gevolgen hangen vooral samen het gewicht en openbaren zich vaak pas na de overgang.

Heb ik PCOS?

Als je meerdere van de bovengenoemde symptomen hebt en je vermoedt dat je misschien PCOS hebt, kun je een afspraak maken bij de huisarts. Door middel van bloedtesten en een echo kan dan gekeken worden of je PCOS hebt.

Omdat voeding en leefstijl hèt verschil kunnen maken.

PCOS, gewicht en voeding

Als je overgewicht hebt en bent gediagnosticeerd met PCOS, dan kun je gezondheidswinst behalen door af te vallen en gezonder te gaan eten. Regelmatig herstelt de eisprong en menstruatie dan weer en vergroot je ook de kans op een eventuele zwangerschap. Bij een verstoring van het hormoon insuline kun je, naast gewichtsvermindering, ook letten op de koolhydraat verdeling van de voeding.

Op internet wordt veel beweerd over wat je moet doen bij PCOS. Helaas is niet altijd alle informatie betrouwbaar. Ik vind het belangrijk dat je adviezen krijgt die bewezen effectief zijn. Daarom stem ik mijn behandeling af op jouw persoonlijke verhaal, situatie en wensen.

Wil je meer weten over de behandeling van PCOS of een afspraak maken kun je contact opnemen via 06-57204781 , info@aileendevogel.nl of via de contactpagina.

Popular Posts

Wat is PCOS?